Juriul de experţi independenţi responsabil de evaluarea candidaturilor oraşelor din Lituania, care au concurat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) în anul 2022, a recomandat ca oraşului Kaunas să îi fie acordat titlul. În anul 2022 Lituania va găzdui a doua Capitală Europeană a Culturii, după Vilnius, în anul 2009.

În luna iulie 2015, Ministerul Culturii din Republica Lituania a lansat invitația către orașele interesate de a-și depune candidaturile în vederea obținerii titlului. Un număr de șase orașe au răspuns apelului: Anykščiai, Jonava, Kaunas, Klaipėda, Plungė și Rokiškis.
Reuniunea de preselecție a avut loc în luna iunie 2016 și două orașe au fost selectate pe lista scurtă, Kaunas și Klaipėda, acestea fiind invitate să transmită forma completă a candidaturilor lor până în luna februarie 2017. Reuniunea de selecție finală a avut loc la Vilnius, în  data de 29 martie a.c.

Candidaturile au fost evaluate de către un juriu format din 12 experți independenți – doi dintre experți au fost numiți de Ministerul Culturii din Republica Lituania și zece experți de către instituțiile Uniunii Europene.
În anul 2022 vor fi două Capitale Europene ale Culturii: una în Lituania și una în Luxemburg. Reuniunea de selecție finală pentru titlul Capitală Europeană a Culturii în Luxemburg va avea loc în această toamnă.

Urmând orașelor Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru) care dețin titlul CEAC în 2017, vor fi Capitale Europene ale Culturii: Leeuwarden (Olanda) și Valletta (Malta) în 2018, Matera (Italia) și Plovdiv (Bulgaria) în 2019, Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) în 2020, iar în 2021 Timișoara (România), Eleusis (Grecia) şi Novi Sad (Serbia).