Juriul de experţi independenţi responsabil de evaluarea candidaturilor oraşelor din Grecia care au concurat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 a recomandat ca oraşului Elefsina să îi fie acordat titlul. Trei orașe s-au aflat pe lista scurtă după etapa de pre-selecție din luna februarie 2016: Elefsina, Kalamata și Rodos. Desemnarea oficială a orașului de către autoritățile din Grecia va avea loc în următoarele luni.

În decembrie 2014, Ministerul Culturii și Sportului din Grecia a lansat invitația către orașele interesate de a-și depune candidaturile în vederea obținerii titlului. Un număr de paisprezece orașe au răspuns apelului: Corfu, Delphi, Eleusis (Elefsina), Ioannina, Kalamata, Larissa, Lesvos (Mytilene), Messolonghi, Piraeus, Rodos, Salamis (Salamina), Samos, Tripolis și Volos. Reuniunea de preselecție a avut loc în februarie 2016 și trei orașe au fost selectate pe lista scurtă, acestea fiind invitate să transmită forma completă a candidaturilor lor până în octombrie 2016. Reuniunea de selecție finală a avut loc la Atena, în perioada 10-11 noiembrie a.c.


Candidaturile au fost evaluate de către un juriu format din 12 experți independenți – doi dintre experți au fost numiți de Ministerul Culturii și Sportului din Grecia și zece experți de către instituțiile Uniunii Europene.


Urmând orașelor Wrocław (Polonia) și Donostia-San Sebastián (Spania), care dețin titlul CEAC în 2016, Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru) vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2017, Leeuwarden (Olanda) și Valletta (Malta) în 2018, Matera (Italia) și Plovdiv (Bulgaria) în 2019, iar Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) în 2020.


Orașul Timișoara din România și orașul Novi Sad din Serbia (în cadrul competiției dintre oraşele care provin din ţări candidate sau potenţial candidate) au fost recomandate pentru titlul CEAC 2021 de către juriul de experți în septembrie 2016, respectiv octombrie 2016.