Juriul de experţi independenţi responsabil de evaluarea candidaturilor oraşelor ce provin din ţări candidate sau potenţial candidat, reunit la Bruxelles în data de 13 octombrie 2016, a recomandat oraşul Novi Sad din Serbia pentru a-i fi acordat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Este pentru prima oară când titlul de Capitală Europeană a Culturii va fi deţinut de un oraş din Serbia.

În ceea ce priveşte competiţia dintre oraşele care provin din ţări candidate sau potenţial candidate, Comisia Europeană a lansat apelul pentru depunerea candidaturilor în decembrie 2014. Apelul a fost deschis către oraşele din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru şi Serbia. În urma etapei de preselecţie care a avut loc în decembrie 2015, cele două oraşe care au fost preselectate au fost Herceg Novi (Montenegru) şi Novi Sad (Serbia).

Novi Sad  va fi Capitală Europeană Culturii în anul 2021, alături de Timişoara (România) şi un oraş din Grecia (Elefsina, Kalamata sau Rhodos) care urmează a fi recomandat pentru acest titlu în luna noiembrie 2016.

În prezent, titlul de CEAC este deținut de Wrocław (Polonia) și Donostia-San Sebastián (Spania). Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru) vor deţine prestigiosul titlu în 2017, Leeuwarden (Olanda) și Valletta (Malta) în 2018, Matera (Italia) alături de Plovdiv (Bulgaria) în 2019, iar Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) în 2020.