În urma reuniunii de preselecţie ce a avut loc în perioada 20-21 iunie 2016 la Vilnius, juriul de experţi independenţi a inclus oraşele Kaunas şi Klaipéda pe lista scurtă a oraşelor preselectate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2022 în Lituania.

În total, 6 orașe și-au depus dosarele de candidatură pentru această competiție, şi anume Anyksciai, Jonava, Kaunas, Klaipéda, Plunge şi Rokiškis.

Cele două orașe preselectate își pot completa dosarele de candidatură până la începutul anului 2017, urmând ca în prima jumătate a anului juriul să se reunească în vederea recomandării orașului din Lituania care va deține titlul în 2022.

Este pentru a doua oară când titlul de Capitală Europeană a Culturii va fi deținut de un oraș din Lituania, după Vilnius în 2009.

Lituania va găzdui evenimentul Capitală Europeană a Culturii 2022 alături de Luxemburg. Etapa de preselecție din Luxemburg a avut loc în perioada 14-15 iunie 2016 și, în urma evaluării de către juriul de experți, oraşul Esch-sur-Alzette a fost preselectat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2022.

Candidatura fiecărui oraș preselectat poate fi consultată pe site-urile dedicate ale acestora: Kaunas şi Klaipéda.