Vineri, 11 decembrie 2015, Ministerul Culturii a organizat conferinţa de presă în cadrul căreia a fost anunţată lista scurtă a oraşelor preselectate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Cele 14 oraşe candidate (Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş) au fost evaluate  de către un juriu de experţi independenţi (zece experţi europeni şi doi experţi naţionali), pe baza dosarelor de candidatură şi a audierilor, în raport cu obiectivele şi criteriile stabilite în Decizia nr. 445/2014/UE.

În urma evaluărilor, pe lista scurtă a oraşelor preselectate se regăsesc Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

La conferința de presă au fost prezenți Ministrul Culturii, domnul Vlad Alexandrescu, Sylvain Pasqua, responsabil de acțiunea Capitale Europene ale Culturii, în cadrul Direcției Generale Educație, Audiovizual, Cultură, de la Comisia Europeană şi Steve Green, preşedintele juriului de experţi.
Raportul juriului, care cuprinde o evaluare generală a tuturor candidaturilor, lista restrânsă a oraşelor candidate care urmează a fi evaluate mai departe, precum şi recomandările pentru oraşele respective va fi publicat în data de 22 ianuarie 2016.

După transmiterea candidaturilor revizuite de către oraşele preselecţionate şi vizitarea acestora de către experţi din juriu,  în luna septembrie 2016, va avea loc reuniunea de selecţie finală.