O nouă etapă decisivă a competiției Capitala Europeană a Culturii 2021 se va derula în perioda 7-10 decembrie 2015, prin audierea celor 14 candidați înscriși în cursa pentru obținerea prestigiosului titlu.

Lista scurtă a orașelor preselectate va fi anunțată vineri, 11 decembrie, ora 12,00, în cadrul unei conferințe de presă, susținute de Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, la care vor participa reprezentanții Comisiei Europene, precum și președintele juriului.  Conferința de presă va avea loc la sediul Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22), în sala Mircea Eliade (parter).

Reamintim că juriul va invita doar orașele care dețin, în opinia sa, o reală șansă de a câștiga titlul 2021, să-și revizuiască și să-și completeze candidaturile pentru etapa finală de selecție, preconizată pentru perioada august-septembrie 2016.

Membrii juriului, cu reale competențe în materie, au fost numiți de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii a numit, de asemenea, doi experți naționali, în consultare cu Comisia Europeană și în urma validării oficiale a acesteia din urmă. Cei doisprezece experți care vor evalua candidaturile orașelor sunt: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel, Suzana Žilič Fišer.

Conform instrucțiunilor primite din partea instituțiilor europene, audierile orașelor nu vor fi deschise publicului.

Ministerul Culturii, ca organizator principal al competiției, le dorește mult succes delegațiilor, asigurându-le de depunerea tuturor eforturilor pentru organizarea unui concurs corect și transparent.