Orașul Plovdiv din Bulgaria și orașul Matera din Italia au fost desemnate Capitale Europene ale Culturii în 2019.

Plovdiv va fi prima Capitală Europeană a Culturii din Bulgaria. Sub deviza „Together” (”Împreună”), Plovdiv – alături de comunitatea romă semnificativă a acestuia – urmărește să sublinieze dimensiunea multiculturală a orașului. Prin deschiderea de noi orizonturi în domeniul antreprenoriatului cultural și al industriilor creative, Plovdiv 2019 dorește să contribuie la o mai mare integrare a populației orașului în Europa și să determine tinerii bulgari talentați să nu mai plece din țară.

Matera este al patrulea oraș din Italia care va deține titlul, după Florența în 1986, Bologna în 2000 și Genova în 2004. Sub deviza „Open Future” („Un viitor deschis”), Matera dorește să promoveze deschiderea în toate formele sale și să utilizeze cultura drept generatoare a unui viitor mai bun, mai integrator și mai sustenabil în Europa.

Cele două orașe au 4 ani la dispoziție pentru a se pregăti pentru anul în care vor deține titlul, în această perioadă fiind esențială implicarea activă a locuitorilor orașului și a părților interesate din sfera culturală, socială și economică, precum și angajamentul și sprijinul constant al guvernelor celor două țări și al administrației de la nivelul municipalității și al regiunii.

Până în prezent, peste 50 de orașe au deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Reamintim că până în 2019 au fost desemnate următoarele Capitale Europene ale Culturii:

  • 2016 – Donostia-San Sebastián (Spania) și Wrocław (Polonia)
  • 2017 – Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru)
  • 2018 – Leeuwarden (Țările de Jos) și Valetta (Malta)
  • 2019 – Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia).

Capitalele Europene ale Culturii în 2015 sunt Mons (Belgia) și Plzeň (Cehia).

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina dedicată a Comisiei Europene, unde  aveți totodată posibilitatea  de a consulta și rapoartele finale ale juriului de selecție.