De la Atena în 1985 la Mons și Plzeň în 2015, 50 de orașe din Europa au deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. În ultimii 30 de ani, inițiativa Capitalele Europene ale Culturii s-a dovedit a fi unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale din Europa. Acțiunea a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate activități ale UE.

Început la inițiativa ministrului grec al culturii de la vremea respectivă, Melina Mercouri, proiectul și-a păstrat motivația: promovarea diversității culturale a UE și a trăsăturilor culturale comune și aducerea cetățenilor aproape de valorile noastre fundamentale prin limbajul universal al artei și al culturii.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii poate aduce avantaje culturale, sociale și economice imense unui oraș și regiunii sale înconjurătoare. Activitatea culturală din oraș ia astfel avânt și pot fi atrase noi categorii de public. Este totodată o ocazie pentru orașe de regenerare urbană, de creștere a profilului internațional, de stimulare a creativității și a inovării, de dezvoltare de forme noi și durabile de turism și de consolidare a rolului cetățenilor în evoluția orașului. De exemplu, creșterea medie a șederilor peste noapte față de anul precedent este de 12%. Se estimează, de asemenea, că fiecare euro cheltuit din fonduri publice generează până la opt euro pentru economia locală.

La 23 februarie, Tibor Navracsics, comisarul UE pentru educație, cultură, tineret și sport, a participat la un tribut adus de Mons 2015 Melinei Mercouri ca parte a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste organizat de oraș. O stradă din Mons va purta numele actriței și politicianului din Grecia.

Pentru mai multe detalii, consultați pagina dedicată a Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/events/2015/2302-mons-30-ecoc_en.htm